In Lifestyle, Mode/Kleding

In de bedrijfskleding maken we onderscheid tussen kostuums die gestoomd dienen te worden of thuis gewassen kunnen worden. Afhankelijk van de constructie van het colbert kan het een of het ander.

Na een lange werkweek waarin je je kostuum een aantal keer gedragen hebt verdiend je kostuum even wat aandacht en liefde. In het geval van wasbare pakken is het dan ook belangrijk het pak op regelmatige basis te wassen in de wasmachine. De geadviseerde frequentie is twee tot drie keer per maand afhankelijk van de intensiteit waarmee je het pak draagt.

Opschudden van het garen

95% van de wasbare kostuums bestaat uit een blend van wol en polyester met soms wat stretch in het doek. Deze pakken komen van gerenommeerde merken zoals Brook Taverner of Greiff. De wol garens en de polyester garens zijn verdeeld geweven in het doek. Doordat je je pak gaat dragen komt het wol garen meer aan het oppervlak te liggen en zakt het polyester garen juist wat weg. Doordat je het pak op dit moment draagt en in aanraking komt met stoelen, bureaus, balies en andere voorwerpen waarmee schuring optreedt raakt het wol garen beschadigd en steeds kaler. Op dat moment gaat het doek glimmen en zal het sneller slijten. Om te voorkomen dat dit gebeurt is het belangrijk je pak op regelmatige basis te wassen in de wasmachine. Op het moment van wassen worden de garens weer door elkaar geschud en opnieuw geordend. Op die manier blijft je pak veel langer mooi. Uiteraard is het van belang het schuren tegen oppervlaktes zo veel mogelijk te voorkomen. Daar is een kostuum namelijk niet voor gemaakt.

Hoe kan ik het beste mijn pak wassen?

Bij voorkeur stoppen we het kostuum binnenstebuiten in een waszak en gebruik je een mild vloeibaar wasmiddel geschikt voor wol. De wasmachine stel je in op maximaal 30 graden en op maximaal 400 rpm. Heeft je wasmachine een wol programma? Nog beter. Is je pak klaar? Hang het netjes uit op een hanger en strijk de mouwen en pijpen even glad, nu nog zonder strijkijzer. Is het pak droog? Dan pakken we het strijkijzer erbij. Stel deze in op maximaal 110 graden en zorg dat je altijd een strijkdoek tussen het pak en het strijkijzer houdt. Dat voorkomt dat de stof gaat glimmen. Laat het pak vervolgens minimaal 10 uur rusten op een hanger. Dat betekent dus ook dat je bij voorkeur niet twee dagen achter elkaar hetzelfde pak aantrekt maar afwisselt. Op die manier komt de stof tot rust en gaat je pak zo lang mogelijk mee.

Wat heb je nodig?
– Wasmachine
– Waszak
– Mild vloeibaar wasmiddel geschikt voor wol
– Strijkdoek
– Strijkijzer

Indien het pak nog niet gereinigd hoeft te worden kun je deze het beste in een vochtige ruimte ophangen, zoals de badkamer, en vervolgens laten drogen. Op die manier verliest het pak nare luchtjes zonder dat het intensief gereinigd wordt.

Recent Posts
warme winterjas